25 april, 2016

Motstånd mot frihandel

Medan president Barack Obama på sin rundresa i Europa försöker sälja in det kontroversiella frihandelsavtalet  TTIP mellan USA och EU finns det minst lika mycket motstånd i Asien mot ett liknande avtal, TPP (Trans-Pacific Partnership).

I Japan är det tvärstopp. Just nu pågår diskussioner i parlamentet. Demokratiska partiet och kommunistpartiet från oppositionen säger helt enkelt att TPP inte ens är värt diskussion.

Japanska regeringar är alltid mycket måna om att skydda landet från import av de mest skilda varor. Det har i decennier varit en källa till konflikter, speciellt med USA. Det har gällt allt från leksaker (ToysRus istället för älskade småaffärer) till storleken på containrar (för att importerade varor lättare ska kunna föras ut i landet). Import av kött var länge en stor fråga. Amerikanerna hånskrattade åt vad de ansåg vara påhittade undanflykter som gällde längden på japanernas tarmar.

Nu gäller det för japanska motståndare till TPP framför allt jordbruk och fiske. De har hittills varit mycket skyddade. Efter påtryckningar importeras visserligen ris, men folk i allmänhet köper ändå det dyrare japanska, på samma sätt som vi hellre väntar på svensk nypotatis än köper israelisk i mars. Motståndarna till TPP hävdar att avtalet kommer att få mycket värre effekter än vad regeringen säger.

Från regeringens sida hävdar man att TPP kommer att bli en ekonomisk välsignelse för Japan. Det behövs verkligen eftersom premiärminister Shinzo Abes omskrivna försök att kickstarta japansk ekonomi, Abenomics, inte har fått den effekt han hade hoppats på.

Men regeringen anklagas också för att mörka hur förhandlingarna om TPP egentligen har gått till. En enda minister, Akira Amami, deltog. Han har nu tvingats avgå efter en penningskandal och vägrar infinna sig i parlamentet för utfrågning.

Nu hänger dock inte TPP enbart på Japan. 12 nationer kring Stilla Havet var inblandade. Först efter mycket komplicerade och utdragna förhandlingar blev det klart i februari. Men nu ska det också ratifieras av minst sex deltagare.

Dessutom är alla presidentkandidaterna i initiativtagarlandet USA negativa till TPP. Det ser inte ljust ut.

Kanske ett Shakespearecitat passar i dessa dagar: Mycket  väsen om ingenting.