27 maj, 2019

Comeback för ikon

Ryu Sakamoto är ett av Musikjapans största namn.  Efter en näradödentid är han nu tillbaka – med både ros och ris för Japan.
Sakamoto blev världsberömd för sitt technoband Yellow Magic Orchestra (YMO) 1978 när synt och technopop var ovanliga.
Det var inte bara musiken till Osamu Nagishas gripande krigsfångefilm Merry Christmas, Mr Lawrence som ökade hans världsberömmelse utan också att han spelade en av huvudrollerna: den japanske officerens skoningslösa relation med stråk av erotik till den brittiske officeren, spelad av David Bowie. Han gjorde också filmmusiken till Bernardo Bertoluccis hyllade Den siste kejsaren.
Nu går The Revenant på biografer över hela världen. Musiken där har Sakamoto skrivit med Carsten Nicolai.
Men annat har också tagit upp hans tid. 2014 drabbades han av strupcancer och ställde in alla framträdanden. Han hälsades i början av denna månad välkommen tillbaka när han för första gången sedan dess ställde sig på scen, som dirigent för sin egen Tohoku Youth Orchestra. Den består av 105 unga musiker från området som drabbades av trippelkatastrofen med jordbävning, tsunami och kärnkraftshaveriet i Fukushima för fem år sedan.
Om sjukdomstiden sa han i en helsidesintervju i Japan Times:
”Jag känner mig annorlunda sedan jag kom tillbaka från den platsen. Jag vill hålla fast vid känslan, post-cancer, i min musik.”
Utbildad på japansk musikhögskola säger han att han förstår Bach men inte traditionell japansk musik och teater, som Noh. Han bor sedan länge i New York men intresserar sig nu mer än tidigare för Japan. Till skillnad från förr också för dess positiva sidor.
”När jag bodde i Japan tyckte jag inte om landet. Jag såg bara det dåliga.”
Ryu Sakamoto har alltid varit engagerad i miljö- och samhällsfrågor. Han såg tidigt till att CD-skivor med hans musik packades i miljövänliga fodral och på hans konserter användes förnybar energi redan på 1990-talet.
Han insåg också att folk skulle bli ovilliga att betala för musik när internet växte. Nu går han så långt som till att avråda unga från att bli musiker och istället spela som hobby men försörja sig på ett säkrare sätt.
Hans engagemang är många och intensiva: mot kärnkraft, mot upprustning, mot regeringen Abe, mot kampanjen Cool Japan. Det sistnämnda är en övning i soft power, statsapparatens  propaganda inför OS 2020.
Han är överhuvudtaget emot att Japan lägger resurser på OS. De borde användas för återuppbyggnaden i Tohoku anser han. Sakamoto komponerade och dirigerade musiken till OS i Barcelona 1992. Ingen har bett honom göra det till Tokyo-OS. Han skulle inte heller ställa upp.