27 juni, 2019

Bokhandeln bot mot börsoro

Japan har förmodligen världens mest fantastiska bokhandlar. I Kyoto nyligen gick jag in på Maruzen. Jag möttes inte av pallar med tjocka bästsäljare som förlaget hade betalat för att få ställas strategiskt just innanför ingången. Istället fanns flera våningar med otaliga långa hyllor, säkert hundra, fullastade med böcker av alla kategorier. Det var en eller två av varje. Japanska böcker är ofta komprimerade till formen. Det fick plats många böcker där, tiotusentals.
Att bokläsning fortfarande, trots alla mobiler på stan och transportmedel, är en populär sysselsättning fick jag bevis på i samma dags tidning. Det gällde Japans ekonomi.
En stor politisk och ekonomisk debatt om den statliga pensionsfonden pågår. Den är världens största till ett värde av 1,3 biljoner dollar.
De äldre i Japans befolkning blir snabbt fler. Pensionsfondernas tillstånd är naturligtvis en orosfråga. Kommer de att räcka?
Ett djärvt och för många mycket oroande steg togs 2014. Då ändrades placeringen av medlen i den statliga pensionfonden så att en stor andel placerades på börsen istället för som förut enbart i statspapper.
Alldeles för riskabelt! löd många kommentarer.
Nu har en ny chef för Statens Pensionsinvesteringsfond tillsatts. Han heter Norihiro Takahashi och oroar sig inte.
Han säger nämligen att han inte kommer att sitta vid skrivbordet och stressa upp sig över tillfälliga kursfall. Det är mycket troligare att han befinner sig i en bokhandel.
Det kallar jag Cool Japan (slogan hos nationella tv NHK).